A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. .23 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.
Szőlőültetvényeink a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényeink részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50es években telepítettig. Pincészetünkben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodunk a hagyományokhoz, így boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borainkban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg. Kezdetektől fogva fontosnak láttuk, hogy első sorban a helyi, a borvidékre jellemző fajtákkal dolgozzunk, ezen fajtákból a jó ivású, mindennapok borain túl, termőhely hangsúlyos, hordós válogatásokat is készítsünk.
A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraink mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatunkat. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el.
A 2010-es évjárattól Tamás fiunk fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a boraink stílusai, arculata. A nemzetközi tapasztalatok alapján is leszögezhető, hogy a kitörési pont a helyi értékekben rejlik. Hosszú távú értékeket az egyedi borokkal lehet elérni. Mind a hazai és a nemzetközi piacon a helyi fajtákkal, az egyedi termőhelyi karakterek bemutatásával tudunk kitűnni az egysíkú világból.
Diána leányunk főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.
Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakítottuk hangulatos Borházunkat és Vendégházunkat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 8-10 fő számára kényelmes vendégházunkban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.
Előzetes bejelentkezéssel szívesen látunk csoportokat a ritkaságokat is bemutató borkóstolóinkra, ahol bepillanthatnak családi hagyományainkba és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodálatos, egyedi és felejthetetlen világában.
Belföldi és nemzetközi borversenyeken elért sikerekből: a 2011-es Hungaricum Borversenyen a 2009-es Kéknyelű selection borunk lett nagy aranyérmes vagy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2009-es évjáratú Jégborunk kapott arany érmet és egyben a legeredményesebb Olasz rizling fajta bor különdíjat kapta. 2015-ben VinAgora nemzetközi borversenyen a 2011-es Késői szüretelésű Olasz rizlingünk Arany érmet nyert. 2016-ban a 2013-as Bács hegyi Olasz rizling válogatásunk az Országos borversenyen Arany érmet és a legjobb magyar fajtabornak járó Figula Mihály emlékdíjat nyerte és a VinAgora nemzetközi borversenyen szintén Arany érmes lett és egyben a legjobb Olasz rizling különdíjat is elnyerte. 2018-ban az Országos Borversenyen Arany érmet nyert KARÓS Olasz rizling limited selection 2015 borunk és Ezüst érmet Bóbita gyöngyöző borunk, Bács hegy Olasz rizling válogatás 2015 és Kéknyelű selection 2016 boraink.
A Winelovers Olasz rizling nagyteszten TOP 10 közé került a Bács hegy Olasz rizling borunk és a LEGJOBB Olasz rizling díjat kapta a 2018-2019 években a „NÁSZ A BÁCSON” Olasz rizling limited selection 2016 borunk.
Nagy öröm számunkra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012-2020 években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.
Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy
BORBÉLY TAMÁS lett „AZ ÉV BORTERMELŐJE” 2020-ban!
Tamás a 30-ik Év bortermelője Magyarországon és az első a Badacsonyi borvidéken.
A jól működő családi birtok fontos része a jól felépített munkamegosztás. A családtagok részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig.