Interjúk
Újabb állomáshoz érkezett a VisitBalaton365 keresletösztönző kampánya, az „1000 indok az őszi Balaton mellett”. Elindult a Balaton Bor Bár, melynek célja, hogy a borászatok kedvelői ősszel is felfedezzék a régió egyedülálló borkultúráját, gasztronómiáját. Az akcióhoz eddig közel 40 TOP helyi borász csatlakozott, akik négy hosszú hétvégén mutatják be szortimentjüket és várják kedvezményekkel a látogatókat. A szolgáltatói lista folyamatosan bővül, oldalunkon nyomon követhetik.
Október 1-jén tartották azt a gálát, amelyen kihirdették az idei Országház Bora nyerteseit, díjazottjait. Olaszrizling kategóriában taroltak a balatoni borászok!
A juhfark nem csak egy szőlőfajta, számos okból különleges: például azért, mert kizárólag a Somlón elterjedt, őshonos fajtaként páratlan módon mutatja meg boraiban a hegy egyedülálló, ásványos karakterét. Sokarcú, és képes minden stílusban kiemelkedő minőséget produkálni. Lehet komoly, testes, hordós érlelésű, friss és könnyed, de kései szüretelésű, édes különlegesség is.
T. Lukács Ágnes családja és barátai már hozzászoktak ahhoz, hogy a festőnő extra dolgokat, furcsa technikákat is kitalál, ha festésbe fog. Azon sem lepődtek meg, amikor annak idején borral kezdett festeni. Igaz, mindez a véletlen műve volt. Vagy mégsem?
Könnyű bort keres otthoni sütögetéshez, baráti vacsorához, születésnapi kerti partihoz? Legurítana egy fröccsöt a strandbüfében megrendelt halhoz, netán egy elegáns éttermi ebédhez? Az idén 100 ezer palackkal, olaszrizlingből készített BalatonBor válasz mindegyik kérdésre.
Növényvédelmi szakmérnökként végzett, de elindulhatott volna a cukrászat, az erdészet vagy az építészet irányába is. Istvándy Gergely azt vallja, hogy a borban benne van a zene, a kultúra, a művészet, a közösségteremtés, valamilyen szinten még a spiritualitás is.
Régi motoros a borászok között, aki már az indulásakor, a ’80-as évek végén azt mondta, hogy az igényes közönség ételhez fogyasztja a bort. Azóta is fontos számára a komplex gasztronómiai élmény, a kiteljesedéshez pedig minden adottság megvan a Balatonnál: halak, vadak, zöldségek, gyümölcsök és persze a bor.
Reményik Kálmán mindig is szerette a sajtokat, régen nagy kedvence volt egy pécselyi házaspár kecskegomolyája. Bármerre utazott, a családdal is sok sajtot kóstolt, de arra soha nem gondolt, hogy egyszer maga is belevág a készítésbe. Végül a sors vagy a döntései erre az útra vitték, termékei pedig többször aranyérmes minősítést nyertek.
Bár egész életében autókkal, autókereskedéssel foglalkozott, egy alkonyi séta a csopaki hegyoldalban megpecsételte a sorsát. Petrányi István pincészetének borai azóta jó néhány díjat is besöpörtek, 2023-as Roséja például aranyérmes lett az idei Országos Borversenyen.
Kedvenc munkafázisa a szüret, ami bár viszonylag rövid időszak, annak minden mozzanatát izgalmasnak tartja. Itt dől el ugyanis, hogy a következő egy-két évben milyen minőségű borral tudnak dolgozni. Podmaniczky Péter nemcsak a családról elnevezett pincészet egyik tulajdonosa, de a Rádpuszta Szőlőbirtok borásza és a Borvidéki Tanács mostani elnöke is.
A BalatonBike365 és a BalatonBikeTour együttműködése okán augusztus legvégén sem maradunk kerékpáros esemény nélkül. Kapolcson háromnapos e-bike fesztivált rendeznek, ahol, aki nem ismeri, most felfedezheti a környék eldugott, gyönyörű útvonalait.
A nyár valamiért mindig gyorsabban eltelik, mint a többi évszak, de van még néhány hét, így akire vár még a vakáció, vágjon bele egy-egy Balaton körüli kirándulásba. Persze ősszel sem áll meg az élet, a természet szerelmeseinek össze is gyűjtöttünk néhány kevésbé ismert túraútvonalat a térségben.
Amikor a szűkre szabott nyaralás idején beborul vagy esni kezd, a legtöbben úgy érzik, mindennek vége, el van rontva a vakáció. Persze a szabadtéri programokhoz nem ez a legkedvezőbb idő, de még ezekre az esetekre is adunk tippeket: mit tegyünk, ha az időjárás közbeszól?
Az elmúlt évtizedekben az átlagos magyar borfogyasztás a korábbi felére csökkent. Ezt a mennyiséget persze – ami nagyjából két palack - nem nehéz megugrani annak, aki szőlőtermesztéssel, borral foglalkozik. Baranyai Péter főborásszal, a lellei Garamvári Szőlőbirtok ügyvezetőjével többek között a nemzetközi trendekről, a balatoni borok elismertségéről beszélgettünk, és arról, hogyan lehet úrrá lenni a másnapos macskajajon.