Elhelyezkedése, tradíciói miatt talán a legismertebb borvidék, ahol a talaj, a napfény, a tó víztükre, a mediterrán jellegű éghajlat találkozik az ott élők szőlő iránti szeretetével és szakértelmével, ami harmonikus és tüzes karakterű borok készítését teszi lehetővé.
„Ahány lanka, domboldal és völgy, annyiféle íz, zamat varázsolja izgalmassá az 1400 hektáron elterülő Badacsonyi Borvidéket, amely a Balaton-felvidék közepén Balatonszepezdtől Szigligetig húzódik 16 településen közigazgatási határán át. Itt, a vulkánok völgyében a bazalt, a homokkő és a Balaton más és más egyedülálló jegyeket kölcsönöz a bornak, a finom savak harmonikusan simulnak az alkohol-, és természetes cukortartalomhoz – mondja Borbély Tamás borvidéki elnök. – A szőlőültetvények a vulkanikus tanúhegyek vonulatain terülnek el: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Tóti-hegy, a Gulács, a Bács- hegy, Ábrahámhegy és Szigliget nevét szinte mindenki ismeri.” A szőlőművelés és a borkészítés ezen a tájon többezer éves történelmi múltra tekint vissza, a legtöbb írásos emlék és leletanyag a római kori szőlőművelésből maradt ránk. A II. világháború után a hegyoldal ültetvényei a Szőlészeti Kutató Intézet és Állami Gazdaság birtokába kerültek. A szőlőtermesztés és bortermelés válságából a nagyüzemi telepítések és fejlesztések jelentették a kiutat.
A Badacsonyi Borvidéken a XX. század végének szőlészetére és borászatára a lassú mértékű fejlődés volt jellemző, mely az üdülés erőteljes térnyerésének köszönhető. A rendszerváltást követő privatizáció során a szőlőterületek felaprózódtak, az ültetvények nagy része elhanyagolttá vált.
„A 90-es évektől kezdve kerültek újra magánkézbe a területek, és ezzel együtt a borászatok is átalakultak – folytatja Borbély Tamás. – Az egyre nagyobb számban működő családi pincészetek igyekeznek a lehetőségeikhez képest modern ültetvényeket fenntartani és fiatalítani az időseket. Badacsony elsősorban fehérboros borvidék, legelterjedtebb szőlőfajtája: az olaszrizling, amelynek részaránya (kb. 50%) a fajták között a legnagyobb, a borvidék összes szőlőhegyén és településén megtalálható. Fontos borfajta még a Szürkebarát és a markáns karakterű Kéknyelű, amely az országban egyedül itt termesztett ősi magyar fajta. De nálunk is megtalálható a rajnai rizling, ismert a Muscat Ottonel, a Zeusz, a Rózsakő és folytathatnám. 2000 óta engedélyezik egyéb kékszőlő fajták telepítését is, így van Pinot Noir, Cabernet franc és Kékfrankos.”
A piaci szegmensek átalakulása, szűkülése, az országosan és borvidéki szinten is csökkenő ültetvényi méretek mellett a klimatikus változások mind kihívást jelentenek a bortermelők számára. A gyors reagálás nem egyszerű feladat, ezzel Borbély Tamás is egyetért. Ám Badacsony a mai napig jól csengő márka, így ennek erősítése termelői és turisztikai oldalról a legfontosabb feladat. „Az egyik legnagyobb borvidéki összefogás 13 éve a Badacsony New Yorkban elnevezésű nagy borvidéki kóstoló, több mint 30 termelővel. Évtizedek óta számos kisebb-nagyobb szakmai és turisztikai célú programmal népszerűsítjük a Badacsonyi Borvidéket: 60 éves volt idén a Badacsonyi szüret, több mint 20 éve szervezzük a Badacsonyi Bor7 rendezvényt, fontos szakmai és fogyasztói program a Kéknyelű Virágzás ünnepe, és kedveltek a három fontos fajtánkra épülő tematikus Bortriatlon hétvégék. Szerencsére boraink egyre több belföldi és nemzetközi sikert érnek el, és mindez segít a Badacsony mint márka fenntartásában, fejlődésében.”
További információ a Badacsonyi Borvidékről.